فیزیوتراپی آرتروز زانو یکی از بهترین و موثرترین روش های درمان و توانبخشی این بیماران است که می تواند به تسکین درد بیمار و بهبود وضعیت حرکتی زانو کمک کند.
آرتروز نوعی بیماری تخریبی و پیشرونده مفاصل بدن است که امکان بروز آن با افزایش سن بالا می رود به همین جهت این بیماری در افراد میانسال و سالمند بیشتر دیده می شود.
در این بیماری غضروف مفصلی بتدریج تخریب شده و لایه محافظتی استخوان ها در محل مفصل از بین می رود که این وضعیت سبب ساییده شدن استخوان ها بر روی یکدیگر می شود که می تواند سبب بروز درد ، التهاب و محدود شدن دامنه حرکات مفصل مبتلا شود.
بسیاری از افراد میانسال و سالمند از زانودرد شکایت دارند که آرتروز زانو به عنوان یکی از شایع ترین دلایل آن شناخته می شود.
فیزیوتراپی آرتروز زانو در بسیاری از مبتلایان نیاز به مصرف داروهای شیمیایی و حتی اعمال جراحی که می توانند عوارض زیادی را در پی داشته باشند کاهش می دهد.
آرتروز مفصل زانو همچنین به عنوان شایع ترین آرتروز در بین مفاصل بدن شناخته می شود که تحرک بالا و وارد شدن فشار وزن بر زانو از عامل هایی هستند که سبب افزایش ریسک بروز آرتروز در این مفصل می شوند.
خانم ها نیز نسبت به آقایان بیشتر دچار بیماری های مفصلی از جمله آرتروز می شوند.
افزایش سن ، استفاده بیش از حد از مفصل زانو و وارد شدن فشار غیر طبیعی به زانو به دلایل شغلی و ورزشی ، اضافه وزن بیش از حد ، حرکات تکراری مفصل زانو ، آسیب دیدگی زانو در گذشته ، آسیب کپسول مفصلی زانو ، آسیب رباط ها و منیسک زانو ، عفونت مفصل زانو ، ناهنجاری های مفصل زانو مانند زانوی ضربدری و پرانتزی ، برخی بیماری ها مانند روماتیسم مفصلی و عادات حرکتی نادرست مانند نشستن به شکل چهار زانو و دو زانو از جمله عواملی هستند که ریسک بروز این بیماری را افزایش می دهند.
از آن جایی که این بیماری روند پیشرونده دارد در صورت عدم کنترل علائم بیمار با روش هایی همچون فیزیوتراپی آؤتروز زانو ممکن است تخریب غضروف مفصل زانو بتدریج سبب بروز عوارض جدی همچون محدودیت حرکتی دائمی و حتی تخریب مفصل زانو شود و فرد را نیازمند انجام جراحی تعویض مفصل کند.
علائم آرتروز زانو
- احساس درد در زانوها و تشدید آن با خم و راست کردن زانو
- کاهش دامنه حرکتی زانو
- خشکی و سفتی مفصل زانو بخصوص در ابتدای روز
- حساسیت به لمس و فشار
- التهاب مفصل زانو
- انتشار درد به ران ها و ساق پا
- ضعف و آتروفی عضلات مرتبط با مفصل زانو
- شنیده شدن صدا از زانو هنگام حرکت
فیزیوتراپی آرتروز زانو
فیزیوتراپیست برای درمان آرتروز زانو از متدها و مدالیته های مختلفی استفاد می کند ، ابتدا فیزیوتراپیست اقدام به معاینه اولیه و دقیق بیمار و همچنین بررسی شرایط وی کرده و پس از آن از متدها و مدالیته های مختلفی همچون تمرینات ورزشی ، درمان های دستی ، لیزر پرتوان و الکتروتراپی استفاده می کند.
تمرینات ورزشی که فیزیوتراپیست برای بیمار تجویز می کند نقش موثری در کاهش خشکی و سفتی مفصل زانو و همچنین افزایش انعطاف پذیری و دامنه حرکتی آن دارد.
لیزر پرتوان می تواند درد شدید ناشی از آرتروز زانو را تسکین دهد بطوری که بیمار بتوانند تمرینات ورزشی که فیزیوتراپیست تجویز کرده را بدرستی انجام دهد و بتوانند فعالیت های عادی خود را انجام دهد.
فیزیوتراپی زانو و انجام تمرینات ورزشی مخصوص زانو می تواند درد و محدودیت حرکتی ایجاد شده را کاهش داده و به جلوگیری از پیشرفت بیماری و بهبود شرایط بیمار کمک کند.
سایر روش های درمانی
استراحت دادن به زانو و کاهش میزان فعالیت برای برداشتن فشار از روی مفصل آسیب دیده ضروری است.
کاهش وزن در افراد دارای اضافه وزن فشاری که به زانوها وارد می شود را کاهش داده و به جلوگیری از تخریب بیشتر مفصل کمک می کند.
استفاده از وسایلی مانند عصا و واکر را برای کمک در راه رفتن و جلوگیری از وارد شدن فشار به زانو ها با نظر پزشک و فیزیوتراپیست می تواند کمک کننده باشد.
استفاده از داروهای مسکن مانند استامینوفن و ایبوپروفن با تجویز پزشک می تواند درد ناشی از آرتروز را تسکین دهد.
داروهای استروئیدی تزریقی نیز در مواردی که درد بیمار با مسکن های رایج قابل تسکین نباشد توسط پزشک توصیه می شود.
ازوزن تراپی نیز یکی از شیوه نوین درمان آرتروز زانو است که امروزه طرفداران زیادی دارد.
جراحی زانو تنها در مواردی انجام می گیرد که درمان با روش های ذکر شده نتوانند کمک به بهبود شرایط بیمار بکند.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی آرتروز زانو – درمان آرتروز زانو – فیزیوتراپی در کرج – فیزیوتراپی در عظیمیه – فیزیوتراپی در جهانشهر – فیزیوتراپی در بلوار مطهری کرج – فیزیوتراپی در گوهردشت کرج